SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Muški spolni organi

Vanjski i unutarnji spolni organi muškarca, gledani s prednje strane i poprečni presjek.

Muški spolni ud (penis) čini posebno spužvasto tkivo s krvnim žilicama i živcima. Vršak penisa (glavić) prekriven je kožom (prepucij) i vrlo je osjetljiv.

Sjemenici (testisi) smješteni su u parnim vrećastim organima - mošnjama (skrotum). Sjemenici stvaraju muški spolni hormon (testosteron) i muške spolne stanice (spermije). 

Uz stražnji i gornji rub testisa smješten je pasjemenik (epididimis) koji čine nakupine kanalića. U njemu spermiji dozrijevaju i odlaze u izlazne kanale gdje se miješaju sa sekretima žlijezde prostate i sjemenih mjehurića koji izlučuju sekret koji se miješa sa sjemenom tekućinom (spermom) i olakšava kretanje spermija. Sjemenovodi su cjevčice kroz koje prolaze spermiji iz sjemenika do mokraćne cijevi (uretra) prije ejakulacije.

Iz mokraćnog mjehura kroz mokraćovod prolazi mokraća i izlazi iz tijela kroz mokraćnu cijev. Pri spolnom uzbuđenju penis se zbog dotoka krvi ukruti, uspravlja i povećava (erekcija). Ejakulacija je proces izbacivanja spermija iz penisa. Ejakulat sadrži između 180 i 300 milijuna spermija (volumen u rasponu 2-6 mL) i oni su sposobni za oplodnju 3-5 dana nakon ejakulacije.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE