SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Ženski spolni organi

Unutarnji spolni organi žene, gledani s prednje strane i poprečni presjek.

Vanjski ženski spolni organ je stidnica (vulva) koju čine kožni nabori velike i male usne. U prednjem dijelu malih usana nalazi se dražica (clitoris), ispod dražice vanjski je otvor mokraćne cijevi, a zatim veći otvor, ulaz u rodnicu. Klitoris je puno manji od penisa, ali je građom sličan. Kod djevojčica predvorje rodnice prekriva opna djevičnjak (himen) koji ima mali otvor za otjecanje menstrualne krvi. Prvim spolnim odnosom djevičnjak puca (defloracija) i može se javiti malo krvi, ali i ne mora ako je himen elastičan.

Unutarnji spolni organi smješteni su u zdjelici. Rodnica (vagina) je cjevasti mišićni organ sa sluznicom bogatom žlijezdama, duljine do 10 cm. U rodnicu se odozgo izbočuje vrat maternice (cervix uteri) s otvorom, ušćem maternice. Prilikom menstruacije, ovuda istječe krv. Kod oplodnje, kroz otvor vrata maternice u nju ulaze spermiji, a odatle odlaze u jajovode. Na vrat maternice se nastavlja tijelo maternice s dva postranična otvora na koja se nadovezuju jajovodi.

Maternica (uterus) je kruškoliki mišićni organ u kojem se odvija razvoj ploda. Unutrašnjost maternice obložena je sluznicom (endometrij) koja se u vrijeme menstruacije oljušti, a u trudnoći stvara posteljicu (placentu). Jajovodi (tube) su kanalići s finim resicama koji završavaju blizu jajnika. Jajnici (ovariji) su parne spolne žlijezde koje stvaraju ženske spolne hormone estrogen i progesteron, te sadrže jajne stanice u mjehurićima (folikuli).

Nakon puberteta, od prve menstruacije (menarhe) do menopauze (kraj fizioloških menstrualnih krvarenja i kraj reproduktivne dobi žene), svaki mjesec dozrijeva u jajniku jajna stanica koju on izbaci (ovulacija) i koja zatim dospije u jajovod. Zrelu jajnu stanicu nakon ovulacije prihvaćaju resice jajovoda i „prenose“ je kroz jajovod do maternice, i ona u sljedeća 24 sata može biti oplođena. Oplodnja se događa u jajovodu. Kod rođenja se u jajnicima nalazi oko 400.000 jajnih stanica, a u životu žene (od puberteta do menopauze) sazrije oko 350- 500 jajnih stanica.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE