SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Spolnost

Spolnost spada u osnovne ljudske potrebe i važan je dio života. I u tom području potrebno je znanje kako bi odnosi mogli biti sigurniji, a doživljaj potpun.

Tijekom puberteta i adolescencije (dob od 10. do 19. godine) događaju se razvojni procesi kod djevojčica i dječaka koji rezultiraju njihovom spolnom i reproduktivnom zrelošću.

Spolna zrelost i spolni odnosi usko su povezani s mogućnošću začeća i rađanja. Kod dječaka do prve ejakulacije dolazi između 11. i 15. godine, a redovna produkcija spermija počinje između 14. i 15. godine. Kod žena prva menstruacija (menarha) u prosjeku se javlja u dobi između 12-13 godina, no može biti ranije i kasnije. 

U prosjeku, prema nizu istraživanja, mladi u Hrvatskoj stupaju u spolne odnose oko 17. godine. Spolnost i spolni odnosi najosobniji su i najintimniji dio ljudskog života koji unatoč tome što uključuju mnoga zadovoljstva i ugode, nose i određene rizike koji mogu imati neposredne, dugoročne i neželjene posljedice za zdravlje, posebice kod ranih spolnih odnosa u mladenačkoj dobi. Rani početak spolne aktivnosti, dok se mladi još razvijaju i emocionalno i kognitivno, može povećati rizik od neplanirane trudnoće i/ili spolno prenosivih bolesti, uglavnom zbog nepravilne uporabe ili neuporabe kondoma ili drugih kontracepcijskih sredstava, te rizik od osjećaja tuge, razočaranja, žaljenja zbog učinjenog i drugih neugodnih emocija uslijed emocionalne nespremnosti i nezrelosti. 

Stoga je važno da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti ima kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život. 

Spolnost je dio nas i povezana je s donošenjem mnogih važnih odluka. Često te odluke nisu lake, ali znanje je dobar temelj, vještine su nužne (kako reći ne, korištenje zaštite, komunikacija s partnerom/icom), a stav da je briga o zdravlju važna pomaže u zaštiti. 

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos?

Ovu važnu životnu odluku donosi svatko sam za sebe - nema čarobne formule! 

No zapamti:

Osnovni preduvjet je psihička zrelost i spremnost na spolni odnos koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova obaju partnera. Preduvjet za navedeno je dobro upoznati partnera/icu kroz brojne ugodne i manje ugodne životne situacije koje ste zajedno prebrodili prije upuštanja u spolne odnose. Za zaštitu zdravlja važno je ostvariti spolni odnos u punoj fizičkoj i psihičkoj zrelosti i kada ti to želiš, a koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova obaju partnera.

Što to zapravo znači ostvariti dobru vezu?

U prvom redu ljubav i međusobno poštovanje. Važan je i osjećaj sigurnosti koji stvara veza ispunjena ljubavlju, prijateljstvom, povjerenjem i poštivanjem mišljenja i osobnosti partnera.

Neka pitanja prije donošenja odluke o spolnom odnosu:

 

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE