SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Kontracepcija

Kontracepcija ili sprječavanje začeća podrazumijeva sve metode koje sprječavaju nastanak trudnoće.

Metode kontracepcije su:

Prirodne (kalendarske) metode

Prirodne metode kontracepcije temelje se na suzdržavanju od spolnih odnosa tijekom plodnog razdoblja žene. Žena nauči pratiti svoj menstruacijski ciklus i procjenjuje ovulaciju i plodno razdoblje, te se u to vrijeme par suzdržava od spolnih odnosa.

Temelj procjene plodnog razdoblja su prirodne pojave koje se u žene odvijaju tijekom menstruacijskog ciklusa:

Prednosti primjene prirodnih metoda: potpuno su neškodljive, nema troškova, nema nuspojava i kontraindikacija.

Nedostaci primjene prirodnih metoda: niska djelotvornost te se prvenstveno preporučaju za ostvarivanje željene trudnoće, a ne za zaštitu od neplanirane trudnoće, potrebno je precizno bilježenje podataka, ne mogu ih koristiti  djevojke s neredovitim ciklusima kao i sve mlade djevojke kod kojih je prošlo premalo vremena od prve menstruacije da bi mogle dobro poznavati svoj menstrualni ciklus i točno predvidjeti duljinu sljedećeg menstrualnog ciklusa, različita stanja (upale, stres i sl.) mijenjaju znakove koji se prate, ne štite od spolno prenosivih bolesti.

Prekinuti snošaj (coitus interruptus):

Mehanička (barijerna) metoda - uporaba kondoma

Barijerna kontracepcijska sredstva kao što je kondom (prezervativ) djeluju kao mehanička barijera ulaska spermija u rodnicu i maternicu i time sprečavaju trudnoću. Također, istovremeno štite i od spolno prenosivih bolesti. Kondom treba koristiti pravilno i dosljedno.

Prednosti primjene kondoma: najbolje štite od SPB (osim HPV-a), relativno niska cijena, gotovo nema nuspojava i kontraindikacija, nije potrebna liječnička preporuka.

Nedostaci primjene kondoma: mogućnost nepravilnog korištenja, mogućnost pucanja tijekom spolnog odnosa kada treba postupiti kao da nije korištena zaštita (savjet liječnika vezano uz SPB i hitnu postkoitalnu kontracepciju).

Hormonska metoda

Uključuje razne oblike: oralnu hormonsku kontracepciju (pilule), flastere, intramuskularne injekcije, potkožne implantate, vaginalne prstenove, unutarmaternične uloške s dodatkom hormona (spirale).

Oralna hormonska kontracepcija

Prednosti primjene oralne hormonske kontracepcije: najučinkovitija kontracepcija u idealnih korisnica, sigurna upotreba, jednostavan način upotrebe, smanjenje krvarenja, izostanak bolova - koristi se i u terapijske svrhe, smanjuje rizik od razvoja raka jajnika, sluznice maternice i debelog crijeva, osteoporoze, omogućuje planiranje krvarenja.

Nedostaci primjene oralne hormonske kontracepcije: svakodnevno uzimanje, relativno visoka cijena, povećani rizik od srčanožilnih bolesti kod žena koje su pušačice, pretile, imaju šećernu bolest, imaju povišen krvni tlak i/ili kolesterol te koje su u dobi iznad 40 godina, ne štite od SPB.

Hitna postkoitalna kontracepcija  (pilula za jutro poslije)

Hitna postkoitalna kontracepcija je zaštita od neplanirane trudnoće koja se koristi nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode (pucanje, skliznuće kondoma, propuštena tableta za redovitu kontracepciju, prekinuti odnos bez kondoma, potpuno nezaštićeni odnos itd.). Podrazumijeva kratkoročno uzimanje hormonskih preparata. 

Iako trudnoća može nastupiti samo u vrijeme plodnog razdoblja, u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa uvijek se treba posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom jer računanje prema ovulaciji može biti neprecizno.

Hitnu kontracepciju treba primijeniti što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa jer se time povećavaju šanse za djelotvorno sprječavanje trudnoće. Hitna kontracepcija neće biti djelotvorna ukoliko je od odnosa prošlo više od 72 sata ili 120 sati, ovisno o preparatu.

Po savjet se treba javiti u što kraćem roku nakon nezaštićenog spolnog odnosa liječniku (ginekologu, liječniku obiteljske medicine, učenici i redovni studenti nadležnom liječniku školske medicine)  ili ljekarniku. 

Tablete za hitnu kontracepciju izdaju se bez recepta u ljekarnama. Ukoliko ljekarnik procijeni da za to postoje razlozi, pacijenticu može uputiti liječniku. 

Tablete za hitnu kontracepciju treba koristiti samo iznimno u slučaju kad druga metoda zakaže. Tablete za hitnu kontracepciju ne mogu zamijeniti redovitu kontracepciju, pa se ženama koje su koristile hitnu kontracepciju savjetuje da posjete ginekologa radi odabira najprikladnije metode redovite kontracepcije. Ukoliko nakon uzimanja hitne kontracepcije žena ne dobije menstruaciju, treba posjetiti ginekologa.

HFD, edukativni letak o hitnoj kontracepciji

 

Zbog mogućeg rizika od spolno prenosivih bolesti, neophodna je kontracepcijska metoda koja štiti ne samo od neplanirane trudnoće, nego i od SPB!

Prirodne metode, hormonska kontracepcijska sredstva, kemijska kontracepcija i trajna kontracepcija  sprečavaju trudnoću, ali ne pružaju zaštitu od zaraze HIV-om ili drugim SPB. Jedina metoda koja štiti istovremeno i od trudnoće i od zaraze HIV-om i drugim SPB je kondom.

Ukoliko se par ne odluči na apstinenciju, idealna je dvojna zaštita = kondom + hormonska kontracepcija.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE