SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Trudnoća i roditeljstvo

U vrijeme plodnog razdoblja (ovulacije), žena može zatrudnjeti (individualno razdoblje kod svake žene, ovisno o duljini ciklusa).

Oplodnja označava ulazak spermija u jajnu stanicu. Trudnoća je razdoblje od 40 tjedana / 280 dana / 9 mjeseci tijekom kojih se iz oplođene jajne stanice razvija dijete. Trudnoća završava porodom (grčevi ili trudovi u maternici i skraćenje i proširenje vrata maternice uz majčinu pomoć omogućuju djetetovo rađanje).

Prvi znakovi trudnoće: obično je to izostanak mjesečnice. Ostali znaci mogu biti: osjetljivost i napetost grudi, češće mokrenje, osjećaj umora, želja za nekom određenom hranom ili odbojnost prema određenoj hrani, jutarnja mučnina, bijeli iscjedak iz rodnice i drugo. Za potvrdu najbolje je napraviti test na trudnoću koji se može kupiti u ljekarni (testom se ispituje prisutnost hormona u urinu). U slučaju sumnje na trudnoću, nužno je otići kod ginekologa na pregled koji će u slučaju trudnoće napraviti dodatne pretrage i pratiti trudnoću s ciljem zaštite majke i djeteta.

Važno je da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja postoje kako bi što odgovornije, spremnije i sigurnije započela spolni život, te ostvarila zadovoljavajuća i sigurna spolna iskustava i željeno roditeljstvo u odrasloj dobi, ako i kada bude psihosocijalno i emocionalno spremna.

Prije trudnoće, tijekom trudnoće, te tijekom dojenja važna je pravilna prehrana i redovita adekvatna tjelesna aktivnost, te izbjegavanje rizičnih čimbenika koji mogu oštetiti zdravlje. Pušenje, pijenje alkohola i konzumacija psihoaktivnih droga nepovoljno djeluju na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Nepušenjem ili prestankom pušenja, suzdržavanjem od alkohola i nekonzumiranjem psihoaktivnih druga povećava se šansa za zdravom trudnoćom i zdravom bebom.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE