SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Preventivni liječnički pregledi

Žene

Prvi ginekološki pregled: ako ne ranije (zbog eventualnih problema s menstruacijskim ciklusom, nedefiniranih bolova u trbuhu, dermatoloških tegoba za koje dermatolog procijeni kako bi mogle imati podlogu i u poremećajima spolnih hormona i drugo), žena bi trebala obaviti prvi ginekološki pregled kada postane spolno aktivna (nakon prvog spolnog odnosa), što je u Hrvatskoj prosječno oko 17. godine života (u prosjeku, prema nizu istraživanja, mladi u Hrvatskoj stupaju u spolne odnose oko 17. godine).

Osnovni ginekološki pregled uključuje: pregled na ginekološkom stolu, uzimanje uzoraka za tzv. Papa test i ginekološki ultrazvučni pregled.

Papa test je test na kojem se temelji probir i rano otkrivanje raka vrata maternice, a može pokazivati i prisutnost upale. Test se sastoji od uzimanja brisa/uzorka stanica vrata maternice tijekom ginekološkog pregleda (u vrijeme kad žena nema menstruaciju), te analize uzorka u citološkom laboratoriju gdje se pod mikroskopom traže promijenjene stanice.

Ako si spolno aktivna, preporuča se odlazak na preventivne liječničke preglede, bez obzira na simptome. Preporuča se redovite, preventivne ginekološke preglede i Papa test obavljati prema savjetu liječnika ovisno o nalazu i utvrđenom stanju, što može biti jednom godišnje. Žene u dobi od 25 godina i starije s urednim Papa nalazom bit će u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice pozivane na preventivni pregled koji uključuje Papa test svake tri godine. Za liječnički pregled obrati se liječniku školske medicine (učenice i redovne studentice) ili ginekologu.

Rano otkrivanje bolesti omogućuje uspješnije liječenje, sprečava komplikacije SPB i prijenos na drugu osobu. 

Muškarci

Ako si spolno aktivan, pogotovo nakon nezaštićenog spolnih odnosa izvan uzajamno vjerene veze, preporuča se odlazak na preventivne liječničke preglede radi testiranja na spolno prenosive bolesti bez obzira na simptome, povremeno, a obavezno nakon promjene partnera/ice. Za liječnički pregled obrati se liječniku školske medicine (učenici i redovni studenti) ili svom liječniku.

Rano otkrivanje bolesti omogućuje uspješnije liječenje, sprečava komplikacije SPB i prijenos na drugu osobu.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE