SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Samopregledi

Samopregled je jednostavan pregled kojim sami možete provjeriti imate li simptome koji bi mogli upućivati na SPB ili drugu bolest. Pri tome nemoj pokušavati sam/a postaviti dijagnozu.

Ono što nađeš može i ne mora biti znak bolesti, ali upućuje da trebaš potražiti pregled i savjet liječnika. Nekad simptomi nestanu, što ne znači da si ozdravio/la. Ako si imao/la nezaštićeni spolni odnos ili intimni spolni kontakt bez zaštite moguće je da si bio/la u riziku od SPB. 

Rano otkrivanje bolesti omogućuje uspješnije liječenje, sprečava razvoj komplikacija, a u slučaju SPB prijenos na drugu osobu. 

Žene

Samopregled vanjskih spolnih organa za žene počinje od venerinog brijega prema dolje. Možeš si pomoći zrcalom. Prvo razmakni stidne dlake. Pažljivo potraži promjene na koži i sluznici (kvržice, ranice, mjehuriće na koži, bradavice, pojačan ili promijenjen iscjedak..). Ako nađeš bilo što od opisanog, javi se liječniku. Nakon toga razmakni velike usne i pogledaj nabore kože oko klitorisa. Traži iste promjene. Zatim pregledaj male usne s obje strane, vanjske i unutarnje, te oko ušća mokraćovoda i rodnice. Nije preporučljivo da sama obavljaš pregled dublje u rodnici. Neke se promjene mogu zbivati u rodnici ili na ušću  maternice, ali njih treba isključiti pregledom kod liječnika. Znak SPB može biti i iscjedak iz rodnice, bol i pečenje kod mokrenja, bol u maloj zdjelici, krvarenje između menstruacija ili svrbež oko rodnice i u njoj. Ako si spolno aktivna, redovito posjećuj liječnika, bez obzira na simptome (preventivni liječnički pregledi Papa test). Rano otkrivanje bolesti omogućuje uspješnije liječenje, sprječava komplikacije SPB i prijenos na drugu osobu.

Samopregled dojki

Važno je da se žena upozna s normalnom građom i izgledom svojih dojki kako bi što prije primijetila promjene koje mogu ukazivati na bolest. 

Preporuča se samopregled dojke provoditi redovito, s početkom reproduktivne dobi, svakog mjeseca u isto vrijeme (do 10. dana menstrualnog ciklusa). 

U slučaju da primijetiš promjene na dojci ili napipaš kvržicu, zapamti gdje se promjena nalazi i javi se svom liječniku.

Ovdje podsjećamo i na medicinske postupke ranog otkrivanja raka dojke i raka vrata maternice koji se provode u okviru Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka.

Probirni pregledi za rak vrata maternice:

Probirni pregled za rano otkrivanje raka dojke:

Muškarci

Samopregled vanjskih spolnih organa za muškarce počinje od pregleda ušća mokraćovoda na glaviću penisa. Ako nisi obrezan, povuci kožicu nadolje. Pogledaj cijeli glavić ukrug i pogledaj ima li kakvih promjena (kvržice, crvenilo, ranice ili mjehurići, bradavice koje izgledaju kao drugdje na tijelu, pojačan ili promijenjen iscjedak). Nadalje, pregledaj tijelo penisa do korijena i potraži iste znakove. Oko korijena penisa razmakni stidne dlake i pregledaj kožu ispod njih. Nemoj zaboraviti donju stranu penisa. Ako je potrebno, posluži se zrcalom. Ako si primijetio bilo kakvu opisanu promjenu, otiđi liječniku po savjet. SPB mogu uzrokovati bol i pečenje pri mokrenju ili iscjedak iz uda. Rano otkrivanje bolesti omogućuje uspješnije liječenje, sprječava komplikacije SPB i prijenos na drugu osobu.

Samopregled sjemenika (testisa)

Važno je da se muškarac upozna s normalnom građom i izgledom svojih testisa kako bi što prije primijetio promjene koje mogu ukazivati na bolest. 

Preporuča se sa samopregledom započeti od 15. godine života, jedanput mjesečno ili češće. Provodi se nakon kupke, kad je koža mošnje (skrotuma) mekana i opuštena. 

U slučaju da primijetiš kvržicu ili drugu promjenu na sjemeniku (bol, asimetriju- izraženije povećan ili smanjen jedan sjemenik), osjećaj težine u mošnji, bol u preponi ili donjem dijelu trbuha, tekućinu ili drugi sadržaj u mošnji, crvenilo na mošnji, primijetiš proširene vene, povećanje grudi ili njihovu osjetljivost, zapamti gdje se promjena nalazi i  javi se svom liječniku. Važno je znati da većina kvržica nije opasna, no ako uočiš bilo kakvu promjenu, obrati se liječniku bez odgađanja.

Upute za samopregled testisa

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE