SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje
HOME

Mitovi i činjenice

MIT: HIV se prenosi putem socijalnih kontakata kao što su: razgovor, grljenje, rukovanje...

ČINJENICA: HIV se ne prenosi socijalnim kontaktom. HIV se prenosi nezaštićeniom spolnim odnosom (vaginalnim, analnim, oralnim), krvlju (dijeljenjem pribora za injiciranje droga, nesterilnim postupcima tetovaže/piercinga...) i s majke na dijete (tijekom trudnoće, poroda i dojenja). Da bi došlo do prijenosa HIV-a potrebno je da krvni sustav dođe u kontakt s krvlju, sjemenom ili vaginalnom tekućinom te majčinim mlijekom osobe zaražene HIV-om. U navedenim socijalnim kontaktima ne dolazi do direktnog unosa navedenih tjelesnih tekućina u tijelo niti međusobnog kontakta sluznica i tjelesnih tekućina, te time nema niti rizika od prijenosa HIV infekcije. 

 

MIT: Osobe koje su se zarazile HIV-om spolnim putem ili injiciranjem droga dobile su što su i zaslužile.

ČINJENICA: Nitko nije zaslužio niti jednu bolest, pa tako niti HIV infekciju, odnosno AIDS. Bolesti su dio ljudskog života, a zarazne bolesti se mogu prenositi sa zaraženih na nezaražene osobe. Dovoljan je jedan spolni kontakt sa zaraženom osobom (koja neki put nije niti svjesna da je zaražena) da se netko zarazi HIV-om ili drugim SPB. Isto tako, samo jedno eksperimentiranje uzimanja droge tuđim, već korištenim priborom za injiciranje može biti dovoljno da se osoba zarazi.

 

MIT: Osoba koja "puca od zdravlja" ne može biti zaražena HIV-om.

ČINJENICA: Osobe zaražene HIV-om mogu deset i više godina izgledati i osjećati se zdravo prije nego što se kod njih razvije AIDS, a ako nisu svjesne da su zaražene, mogu prenositi infekciju na druge osobe (spolne partnere/ice ili one s kojima dijele pribor za injiciranje droga).

 

MIT: Nezaštićeni (bez kondoma) spolni odnos (vaginalni, analni, oralni) nije rizičan za prijenos HIV-a, ako nema ejakulacije.

ČINJENICA: Virus HIV-a je prisutan i u predejakulatu isto kao i u ejakulatu. Metoda prekinutog spolnog odnosa prije ejakuliranja nije učinkovit način zaštite od zaraze HIV-om.

 

MIT: Darivanjem krvi može se zaraziti HIV-om ili virusnim hepatitisom.

ČINJENICA: Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi - igle, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

 

MIT: HIV se mogu zaraziti samo oni koji imaju spolne odnose s osobom istog spola (žena-žena, muškarac-muškarac).

ČINJENICA: Svaka seksualno aktivna osoba koja ima rizičan nezaštićeni (bez konodma) spolni odnos s osobom zaraženom HIV-om može biti u riziku od zaraze HIV-om. Rizična spolna ponašanja koje osoba prakticira (spolni odnos bez kondoma) ili druga rizična ponašanja (dijeljenje pribora za injiciranje droga) su ta koja dovode u rizik od prijenosa zaraze HIV-om, bilo s osobom istog ili suprotnog spola. 

 

MIT: Kontracepcijske tablete štite od zaraze HIV-om i drugim SPB.

ČINJENICA: Kontracepcijske tablete štite samo od začeća, ako se ispravno koriste. One ne pružaju nikakvu zaštitu od bilo koje spolne bolesti, pa tako ni zaraze HIV-om.

 

MIT: Po izgledu mogu prepoznati osobu koja je zaražena HIV-om.

ČINJENICA: Nema vanjskih znakova ili simptoma po kojima bi mogli reći da je netko zaražen ili nije zaražen HIV-om. Neke osobe u početku infekcije imaju simptome slične gripi, ali ne postoje drugi specifični znakovi koji bi upućivali na infekciju HIV-om. 

 

MIT: Postoji lijek protiv HIV-a koji može u potpunosti izliječiti bolest.

ČINJENICA: Ne, zasad ne postoji lijek koji bi uklonio HIV iz organizma osobe koja je zaražena HIV-om. Ali, postoji antiretrovirusna terapija koja djeluje na smanjenje količine HIV-a u krvi i redovito uzimanje tih lijekova omogućuje uspješnu kontrolu bolesti.

 

MIT: Nisam pripadnik rizičnih skupina, stoga nisam u riziku od infekcije HIV-om.

ČINJENICA: Svatko se može zaraziti HIV-om. HIV ne diskriminira po spolu, seksualnoj orijentaciji, dobi, boji kože…Rizično ponašanje (rizični nezaštićeni spolni odnosi, dijeljenje igala i pribora za injiciranje droga..) je to koje te dovodi u rizik od infekcije HIV-om, a ne spol, seksualna orijentacija, dob, boja kože i sl.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE