SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Genitalni herpes

Što je genitalni herpes?

Genitalni herpes je infekcija Herpes simplex virusom (HSV), obično tipom 2. Simptomi su ranice na spolnim organima ili oko njih, na anusu ili ustima koje obično spontano nestaju. Virus ostaje u tijelu te se kasnije ranice mogu ponovno pojaviti. Herpes je spolno prenosiva bolest i veoma je zarazna. Češće se pojavljuje kod žena.

Kako se genitalni herpes prenosi?

Genitalni herpes najčešće se prenosi spolnim odnosom sa zaraženom osobom, koja može pokazivati znakove bolesti ili biti asimptomatski nositelj virusa. Prenosi se izravnim dodirom kože – najčešće tijekom spolnog kontakta.

Simptomi genitalnog herpesa

Simptomi se javljaju 2-12 dana nakon ulaska virusa u organizam – svrbež i bolovi genitalnog područja, iscjedak, pritisak u trbuhu, bolno i učestalo mokrenje. Nakon početnog svrbeža i žarenja stvaraju se mjehurići i ranice na koži i na sluznici genitalija koji pucaju i tako nastaju bolna oštećenja kože. Promjene na koži prate i opći simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima. Do izlječenja dolazi za 6-15 dana. Nakon prve infekcije virus ostaje aktivan u živčanim stanicama i može se ponovno aktivirati pod utjecajem umora, stresa, povišene temperature, menstruacije ili izlaganja suncu – oslabljeni imunološki sustav olakšava ponovnu aktivaciju virusa. 

Raširenost genitalnog herpesa

Genitalni herpes spada u najraširenije spolne bolesti. Herpes simplex virus raširen je po cijelom svijetu. Tip 1 uzrokuje najčešće upalu sluznice usne šupljine i desni te herpetičnu „groznicu“ usana, a tip 2 se gotovo isključivo povezuje s infekcijom vanjskih spolnih organa.

Dijagnostika genitalnog herpesa

Dijagnoza genitalnog herpesa postavlja se ginekološkim pregledom, a potvrđuje uzimanjem brisa iz aktivne ranice za staničnu kulturu. Obzirom da većina ljudi ima protutijela protiv virusa herpesa, vrijednost određivanja krvne pretrage i provjera antitijela od sekundarnog je značaja. Dijagnoza se bazira na medicinskoj povijesti, simptomima i laboratorijskim tekstovima.

Što genitalni herpes znači za moje zdravlje?

Nakon primarne infekcije virus ostaje pritajen u organizmu te je česta ponovna pojava bolesti. Bilo koji provocirajući čimbenik može izazvati ponovni napad genitalnog herpesa. Za većinu oboljelih upravo ta bol i ponavljani napadi herpesa predstavljaju ozbiljan problem i narušavaju kvalitetu života oboljele osobe. Moguće su i komplikacije herpesa jer dodirom ranice virus možeš prenijeti s mjesta nastanka na druga mjesta na tijelu: prste, oči i sl. 

Liječenje genitalnog herpesa

Ne postoji djelotvoran lijek koji može izliječiti herpes, ali postoje antivirusni lijekovi koji ublažavaju simptome i skraćuju njihovo trajanje.

Prevencija genitalnog herpesa

Za sprečavanje širenja herpesa vrijede ista temeljna pravila kao i za ostale spolno prenosive bolesti; suzdržavanje od spolnih odnosa s nepoznatim osobama ili spolni odnos s nezaraženim partnerom u potpunosti otklanjaju rizik, redovita i pravilna uporaba kondoma uz spermicidnu kremu ili pjenu pruža dobru zaštitu. U vrijeme aktivne infekcije treba izbjegavati seksualne aktivnosti dok ranice ne zarastu jer one olakšavaju ulazak i drugih mikroorganizama. Prijenos možeš spriječiti i ako ne diraš mjesto zahvaćeno herpesom.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE