SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Gardnerella vaginalis

Što je Gardnerella vaginalis?

Gardnerella vaginalis je bakterija koja prirodno obitava u organizmu i sastavni je dio fiziološke flore maternice i debelog crijeva. Ponekad migrira te kolonizira unutrašnjost vagine i narušava njezin prirodni okoliš, što pogoduje razmnožavanju anaerobnih bakterija. Prilikom njenog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) nastaje bakterijska vaginoza čiji je vodeći uzročnik. 

Kako se Gardnerella vaginalis prenosi?

Bakterijska vaginoza može biti spolno prenosiva bolest, međutim može  se  nalaziti i u žena koje nisu spolno aktivne. Iako bakterijska vaginoza nije spolno prenosiva bolest, jedan je od rizičnih čimbenika svakako i neodgovorno spolno ponašanje. Mehanizam samozaraze nije posve razjašnjen, no zna se da neki faktori tome pogoduju: dugotrajan zatvor, terapije antibioticima koji narušavaju ravnotežu crijevne flore, neodgovarajuća upotreba proizvoda za higijenu intimnih dijelova tijela koji, ne koriste li se u skladu s uputama, mogu nanijeti više štete nego koristi. Sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu vagine može prouzročiti infekciju. 

Simptomi Gardnerelle vaginalis

Iako neke žene nemaju nikakve simptome, veći dio njih ipak ima probleme s neravnotežom vaginalne flore. Karakterističan je pojačani iscjedak iz vagine, bjelkasto-sivkaste boje, neugodna mirisa po ribi. Javljaju se i drugi, nespecifični simptomi, kao što su peckanje, svrbež i bol. Najčešće se pojačavaju nakon spolnog odnosa ili menstruacije. Prisustvo Gardnerelle se, osim po mirisu, može otkriti i po obilnom tekućem ili pjenastom iscjetku žućkaste boje. Uz to, nakon spolnog odnosa mogu se javiti osjećaj nadraženosti i vaginalne suhoće.

Raširenost Gardnerelle vaginalis

Ovo je najčešća forma vaginalne infekcije, a osobito pogađa mlađe žene. Procjenjuje se da se razvije kod svake treće žene u nekom životnom razdoblju.

Dijagnostika Gardnerelle vaginalis

U ginekološkoj ordinaciji postojanje vaginoze potvrđuje se različitim testovima. Osim izgleda iscjetka, mjerenjem pH rodnice utvrđuje se porast pH. Mikroskopskim nalazom vide se karakteristične stanice nalik na klupka, tzv. clue cells. Dodavanjem posebnog sredstva iscjedak dobiva karakterističan miris po ribi. Određivanje pH vrijednosti i/ili aminski test, uz mikroskopski pregled vaginalnog iscjetka sigurni su i dostatni pokazatelji bakterijske vaginoze. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom pri čemu su znaci upale kao crvenilo, bolovi ili svrbež najčešće odsutni. 

Što Gardnerella vaginalis znači za moje zdravlje?

Prije se smatralo da je bakterijska vaginoza samo nepoželjna vaginalna tegoba, no najnovije spoznaje povezuju njezino postojanje i neliječenje s povećanim rizikom za nastanak dodatnih problema. Promijenjena vaginalna flora i visok pH čimbenici su rizika za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti. Tijekom trudnoće može biti uzrok pobačaju ili preranom porodu. Bakterijska vaginoza dovodi se u vezu s razvojem upalne bolesti zdjelice. 

Liječenje Gardnerelle vaginalis

Zbog komplikacija koje može izazvati, bakterijsku vaginozu potrebno je liječiti. Od antibiotika se najčešće preporučuju metronidazol i klindamicin. Duljina i forma terapije ovise o težini simptoma, a obično se primjenjuje u obliku vaginaleta ili krema. Ova terapija selektivno djeluje na anaerobne bakterije, pri čemu nema utjecaja na laktobaciluse. U većini slučajeva nije potrebno liječenje partnera. Tijekom liječenja preporučuje se suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnosi (s kondomom).

Prevencija Gardnerelle vaginalis

Unatoč liječenju, bakterijske vaginoze sklone su ponovnom javljanju zbog čega se stavlja naglasak na prevenciju.  Pravilno održavanje intimne higijene ima važnu ulogu u održavanju zdrave vaginalne flore i normalnih vrijednosti vaginalnog pH. Da bi se to postiglo, potrebno je voditi računa o sredstvima za intimnu higijenu, čiji bi pH trebao biti prilagođen vaginalnom, jer uporaba lužnatih sredstava remeti pH, što pogoduje rastu patogenih mikroorganizama. Valja izbjegavati sredstva koja sadrže parfeme i konzervanse. Održavanje razine dobrih bakterija laktobacila može se postići lokalnim sredstvima koja potiču njihov rast. Odgovorno spolno ponašanje spriječit će učestalu pojavu bakterijske vaginoze, a ne smiju se zaboraviti ni redovite kontrole kod ginekologa.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE