SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Gonoreja

Što je gonoreja?

Uzročnik gonoreje (kapavac, triper, triša) je bakterija gonokok Neisseria gonorrhoeae. Najčešće zahvaća mokraćne i spolne organe. Kod oralnog spolnog odnosa infekcija zahvaća grlo, a kod analnog zadnje crijevo. 

Kako se gonoreja prenosi?

Gonoreja se prenosi s jednog zaraženog partnera na drugog (vaginalnim, analnim ili oralnim odnosom) te je moguć prijenos  s majke na dijete tijekom poroda.

Simptomi gonoreje

Karakteristične poteškoće javljaju se nekoliko dana nakon infekcije (obično 2-5 dana no poekad može proći i do 14 dana). Kod muškaraca infekcija izaziva gnojni (žuto-zeleni) iscjedak iz penisa uz bol i učestalo mokrenje. Simptomi su slabije izraženi u žena, upala počinje u vratu maternice, a može se proširiti na jajovode i potrajati te uzrokovati poremećaj menstruacije. Inkubacija traje 2-7 dana. Kod žena infekcija može biti bez simptoma, no ponekad izaziva gnojni iscjedak iz rodnice (žuto-zeleni) uz bolno i učestalo mokrenje. U oba spola, infekcija može zahvatiti i grlo ili stražnje crijevo (često bez simptoma, ali može se javiti svrbež, bol, iscjedak).

Raširenost gonoreje

Gonoreja je vrlo raširena diljem svijeta, pogotovo u mlađoj dobi. Rizik nastanka infekcije se procjenjuje na 30% kod jednog spolnog odnosa.

Dijagnostika gonoreje

Liječnik može provjeriti imaš li gonoreju uzimanjem brisa vagine, uretre, penisa, rektuma ili grla. Moguće je testirati se na gonoreju i iz uzorka urina, ali u slučaju oralnog i analnog spolnog odnosa potrebno je uzeti briseve.

Što gonoreja znači za moje zdravlje?

Gonoreja u neliječenim slučajevima prelazi u kroničan oblik, s pojavom ”jutarnje kapi” iz mokraćne cijevi. S epidemiološkog aspekta taj je oblik vrlo važan budući da širenjem upala prelazi u stražnje dijelove mokraćne cijevi, što se očituje nagonom na mokrenje i boli u anorektalnom predjelu te nastaju komplikacije. Ako se bolest ne liječi, može zahvatiti prostatu, sjemenike i pasjemenike te uzrokovati neplodnost. U žena nakon kratke inkubacije nastaju gnojni iscjedak, otok i erozije malih usana u akutnoj fazi, kao i upala Bartolinijevih žlijezda i cerviksa, sve do komplikacija u smislu upalne bolesti male zdjelice, jajovoda i jajnika te sterilnosti. Važne su i ekstragenitalne infekcije: oka, ždrijela i rektuma (češća uz HIV bolest), te rjeđe zglobova i sepsa. Gonoreja može zahvatiti i grlo (grlobolja i otežano gutanje). 

Liječenje gonoreje

Gonoreja se uspješno liječi antibioticima, ali važno je da se dijagnosticira u ranoj fazi dok još nije došlo do upalne bolesti zdjelice kako bi liječenje bilo uspješnije i kako bi se izbjegla trajna oštećenja. Liječiti se moraju oba partnera, do potpunog izlječenja suzdržavaj se od spolnog odnosa ili pri svakom spolnom odnosu upotrijebi kondom.

Prevencija gonoreje

Prevencija te SPB započinje već u rodilištu, a u doba adolescencije edukacijom primjene kondoma kao i za druge SPB.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE