SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

HPV

Što je HPV?

Uzročnik je humani papiloma virus (HPV). Postoji čak 120 tipova humanih papiloma virusa, od čega  oko 30-ak tipova HPV-a uzrokuju infekcije genitalnog područja. Neki tipovi su niskorizični i ne uzrokuju zloćudne promjene već samo spolne bradavice ili kondilome. Ovisno o broju i mjestu spolne bradavice mogu biti bolne, lako se mrve i izazivaju svrbež. Osim u genitalnom području (vanjsko spolovilo, rodnica, mokraćna cijev) i perianalnom području (čmar), mogu izazvati i bradavice u području oka, nosa, usta i grkljana. 

Kako se HPV prenosi?

HPV se prenosi spolnim odnosom s osobom koja je zaražena HPV-om. Lako se prenosi analnim ili vaginalnim odnosom, ali isto tako i oralnim ili ostalim kontaktima kože na kožu tijekom spolnog odnosa. HPV je zarazan čak i kad osoba koja ga nosi nema simptome. Bilo tko tko je spolno aktivan može se zaraziti HPV-om.

Simptomi HPV-a

Simptomi HPV-a mogu se javiti čak i dosta vremena nakon početne infekcije. Ta se infekcija u muškoj i ženskoj populaciji najčešće pojavljuje u obliku šiljastih kondiloma.To su tvorbe bradavičastog izgleda, najčešće lokalizirane na vanjskim genitalijama – tipično na distalno dijelu penisa ili na prepuciju kod muškaraca ili pak na analnoj regiji kod oba spola. Njihova lokalizacija može biti kod muškaraca i unutar mokraćne cijevi, u preponi ili oko anusa. U žena su šiljasti kondilomi česti u vagini i cerviksu. Postoje i ”subkliničke” odnosno latentne HPV genitalne infekcije koje su neprepoznati izvor infekcije, onkogeni ”rezervoar”.

Raširenost HPV-a

HPV je vrlo raširen među ženama, ali i muškarcima (procjenjuje se da  je mogućnost zaraze tijekom života nekim od tipova HPV-a čak 50-70%). Prema rezultatima nekih epidemioloških studija, kod 60% seksualno aktivnih žena pronađen je HPV u obrisku vrata maternice. Znakovi HPV infekcije pronađeni su kod 40–60% muških partnera žena s dokazanom HPV genitalnom infekcijom. Međutim, još su uvijek i u svijetu i u Hrvatskoj rijetke studije koje konzistentno prate HPV genitalne infekcije u muškoj populaciji.

Dijagnostika HPV-a

Što se tiče dijagnostike, danas je neposredna detekcija HPV DNA u uzorku tkiva ili obrisku metoda izbora u dijagnostici HPV infekcija. Patološke promjene  mogu se utvrditi Papa-testom (brza, jednostavna, neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice). 

Što HPV znači za moje zdravlje?

HPV genitalne infekcije sve su više predmet istraživanja s obzirom na njihovu relativno visoku učestalost unutar skupine SPB, sklonost recidivima, dugotrajno liječenje i mogućnost povezanosti s pojavom zloćudnih bolesti. Osim toga, važno je napomenuti da se HPV genitalne infekcije najčešće pojavljuju u mladoj, generativno sposobnoj populaciji te je stoga njihovo uspješno praćenje i liječenje obveza svakog društva koje teži napretku. Visokorizični tipovi mogu uzrokovati rak (zloćudnu novotvorinu) vrata maternice i drugih dijelova spolnog sustava. Pojedini od 150 genotipova HPV-a kod dugotrajne neliječene infekcije uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja i dovode do raka vrata maternice (najčešće tip 16, ali i 18, 31, 33, 35, 45 i 56 tipovi). U Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 350 i umre oko 100 žena od raka vrata maternice.

Liječenje HPV-a

Liječenje HPV genitalnih infekcija vrlo je složeno i najčešće dugotrajno. Promjene se liječe raznim medicinskim postupcima (premazivanjem sredstvima, kirurški i dr.).  Danas se najčešće primjenjuje krioterapija tekućim dušikom, kirurški tretman kao i lokalna kemijska terapija. Dolazi u obzir i primjena laserske terapije, poglavito u slučajevima kondiloma u mokraćnoj cijevi.

Prevencija HPV-a

Za prevenciju HPV infekcije određnim tipovima virusa postoji zaštita cjepivom, koje se preporuča mladima radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma vrata maternice, stidnice, rodnice i čmara. Cijepljenje je  u Hrvatskoj u školskog godini 2016./2017. besplatno za sve učenike i učenice 1. razreda srednje škola i 8. razreda osnovne škole. Od školske godine 2017./2018. biti će besplatno za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole. Osim toga kao akcija nadoknade ovog prava onima koji ga do sada nisu imali ili ostvarili, do kraja 2016. godine omogućeno je dobrovoljno i besplatno cijepljenje za sve od 9. godina starosti nadalje (besplatne su jedna ili sve tri doze ovisno o dobi osobe koja se cijepi). Cijepljenje ne uklanja rizik u potpunosti, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene. U Hrvatskoj se sustavno provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka  vrata maternice za sve žene u dobi od 25 do 64 godina (kojim se pozivaju na besplatni preventivni pregled koji uključuje Papa test), kao i  edukacija adolescenata.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE