SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Kandidijaza

Što je kandidijaza?

Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (80-90%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima crijeva. U 5-10% slučajeva uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata, u 1-3% Candida kruzei, a pored ovih u rodnici se mogu naći i drugi sojevi. Tijekom reproduktivne dobi gljivična infekcija najčešće se javlja kao vaginalna infekcija i/ili infekcija vulve. U postmenopauzalnoj dobi, kao i tijekom djetinjstva zbog hormonalnog utjecaja prvenstveno nastaje upala vulve. Organi zahvaćeni infekcijom su vanjsko spolovilo kod muškaraca, te upala vanjskog spolovila i rodnice kod žena. 

Kako se kandidijaza prenosi?

Kandida se normalno nalazi na koži. Rijetko je povezana sa spolnim kontaktom (može se razviti nakon uporabe antibiotika, oralnih kontraceptiva, u šećernoj bolesti, kod oslabljenog obrambenog sustava, u trudnoći), ali se može njime prenijeti. Pod različitim okolnostima, a prije svega pri liječenju antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili uporabe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonskog nadomjesnog liječenja ili uporabe antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do poremetnje vrlo osjetljive ravnoteže između vaginalne kiselosti, sadržaja glikogena, mliječne kiseline i hormona pri čemu nastaju idealni uvjeti za neprirodno bujanje gljivica. Infekcija nastupa najčešće preko vlastitog probavnog trakta.

Simptomi kandidijaze

Znakovi bolesti su svrbež, pečenje i bjelkasti iscjedak. Kod lakih oblika postoji neugodan osjećaj, peckanje, žarenje i svrbež, bez jasnog upalnog vaginalnog procesa. Kod umjerenih oblika subjektivne tegobe su iste, ali postoje klinički znakovi vaginalne upale: crvenilo te pojačani iscjedak. Teške forme vaginalne kandidijaze praćene su obilnim bjelkasto-žućkastim sirastim iscjetkom iz rodnice uz intenzivne subjektivne tegobe. 

Raširenost kandidijaze

Učestalost vaginalne kolonizacije kvasnicama kod zdravih žena reprodukcijske dobi procjenjuje se na 10–20%. Kod 30% trudnica u vrijeme termina poroda moguće je intravaginalno naći kvasnice. Tijekom života tri od četiri žene najmanje će jednom imati gljivičnu infekciju vagine i/ili vulve, a kod 5% oboljelih pacijentica se radi o kroničnoj infekciji s najmanje četiri ponavljane epizode bolesti tijekom godinu dana. 

Dijagnostika kandidijaze

Kandidijaza se često može dijagnosticirati samo na temelju ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscjetka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne pretrage najčešće nepotrebne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza, može se načiniti kultura vaginalnog obriska na specijalnoj podlozi.

Što kandidijaza znači za moje zdravlje?

Kandidijaza uzrokuje učestale i ponavljajuće infekcije u žena koje mogu utjecati na subjektivno dobrostanje, dolazi do oštećenja sluznice što može povećati rizik za ulaz drugih mikroorganizama.

Liječenje kandidijaze

Liječi se antimikoticima. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lijekovi kako u klasičnoj, tako i u holističkoj medicini. 

Prevencija kandidijaze

Prema zadnjem istraživanju Han i suradnika (2011) pokazala se učinkovitost određenog načina prehrane, osobito u prevenciji te dugoročnom održavanju ravnoteže mikroflore organizma. Tako se preporuča prehrana s maksimalno smanjenim unosom ugljikohidrata (osobito rafiniranih šećera najviše prisutnih u slatkišima) te smanjenim unosom masti, mlijeka i mliječnih prerađevina, alkoholnih pića te orašastih plodova. Probiotici povoljno djeluju na ravnotežu crijevne mikroflore inhibirajući rast "štetnih" bakterija, poboljšavaju probavu, jačaju imuni sustav te povećavaju otpornost prema infekcijama.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE