SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Klamidija

Što je klamidiija?

Uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis, i to je najčešća spolno prenosiva bolest i po ljudsku plodnost najpogubnija. Najčešće ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potražila liječnička pomoć, zato se i naziva i „tihom upalom“. To je razlog zašto je često neprepoznata i neliječena.

Kako se klamidija prenosi?

Klamidija se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom (oralnim, vaginalnim ili analnim) sa zaraženim partnerom. Prenosi se i s majke na dijete tijekom poroda.

Simptomi klamidije

Klamidija često ne izaziva nikakve zdravstvene simptome i često ostaje neprepoznata i neliječena. Ako ima simptoma, u muškaraca su to crvenilo, bol i peckanje, a u žena iscjedak, težina i bol u donjem dijelu trbuha. 

Raširenost klamidije

Genitalna klamidijska infekcija najčešća je bakterijska SPB u svijetu. Klamidijska infekcija je kod nas, kao i u Europi, najčešće prijavljivana SPB. U zadnjih pet godina godišnje se registrira prosječno 380 infekcija klamidijom (prema prijavama zaraznih bolesti), no realno je broj infekcija puno veći. Neliječena klamidijska infekcija može dovesti do teških komplikacija i trajnih posljedica u žena, muškaraca i novorođenčadi.

Dijagnostika klamidije

Klamidijska infekcija potvrđuje se laboratorijskim ispitivanjem, a moguće ju je detektirati iz uzorka urina i brisa vrata maternice te rektuma. Spolno aktivnim djevojkama mlađima od 25 godina preporučuje se screening na klamidiju jednom godišnje, odnosno nakon promjene partnera. Godišnji test također se preporučuje i starijim ženama s čimbenicima rizika za klamidiju (novi spolni partner ili više njih), kao i svim trudnicama i osobama koje planiraju trudnoću.

Što klamidija znači za moje zdravlje?

Zakašnjela dijagnoza i nepravovremeno liječenje genitalnih klamidijskih infekcija u adolescentica i mladih žena najvažniji je uzrok zdjelične upalne bolesti koja rezultira trajnom neplodnošću i izvanmaterničnom trudnoćom. Zbog toga je rana detekcija vrlo važna u smanjenju dugoročnih posljedica po reproduktivno zdravlje. Neliječena infekcija klamidijom može uzrokovati ozbiljna oštećenja zdravlja (upalna bolest zdjelice, smanjena plodnost ili neplodnost, izvanmaternična trudnoća, pobačaji) te se proširiti i na druge dijelove spolnog sustava te uzrokovati ozbiljne posljedice u drugim dijelovima tijela npr. teške upale oka.

Liječenje klamidije

Klamidija se liječi antibioticima. Liječiti se moraju oba partnera. Tijekom liječenja treba izbjegavati spolne odnose.

Prevencija klamidije

Mjere zaštite od klamidijske infekcije iste su kao i mjere zaštite od ostalih SPB. U slučaju preboljele infekcije potrebno je spriječiti ponovnu infekciju, koja povećava rizik odneplodnosti. Za osobe koje imaju spolne odnose preporučuje se uporaba lateks kondoma od samog početka do kraja spolnog odnosa. Redovita i ispravna uporaba kondoma predstavlja najbolji mogući način zaštite od klamidijske infekcije za spolno aktivne osobe.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE