SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Mikoplazma

Što je mikoplazma?

Mikoplazma je grupa bakterija koja uključuje više od 70 različitih vrsta. Najpoznatije su Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium.  Prisutni su u preko 80% asimptomatskih žena u vratu maternice i rodnici. Uvjetno su patogeni organizmi i sastavni su dio fiziološke flore donjeg genitalnog trakta u žena.  U određenim uvjetima uzrokuju infekciju, koja se može prenijeti spolnim putem. Mycoplasma hominis često se nalazi u vagini i može uzrokovati infekcije ženskog i muškog genitalnog trakta, infekcije novorođenčadi i ekstragenitalne infekcije u imunodeficijentnih osoba. Mycoplasma hominis se u malim količinama nalazi u urinarnom traktu gotovo svih osoba, no u većim uzrokuje infekciju koja se prenosi spolnim putem. Mycoplasma genitalium je, uz Chlamidiu trachomatis, glavni uzročnik nespecifičnog uretritisa (uretritisu koji nije uzrokovan bakterijom Neisseria gonorrhoeae) u muškaraca. Kod žena se najčešće nalazi u sklopu bakterijske vaginoze. Ova bakterije tek je odnedavno detaljnije istražena, s obzirom da je češće povezana s drugim dijagnozama nego što samostalno dovodi do infekcije.

Kako se mikoplazma prenosi?

Najvažniji put prijenosa mikoplazme je spolni put – prilikom nezaštićenog spolnog odnosa, no osoba se može inficirati i putem ručnika, posteljine, u kozmetičkim salonima i solariju. Ne treba zanemariti ni infekciju novorođenčeta prolaskom kroz porođajni kanal zaražene majke. Takva neonatalna infekcija je uglavnom prolazna. U rizične skupine spadaju adolescenti, kod kojih je infekcija mikoplazmama najučestalija, te osobe sa smanjenim imunitetom – oboljeli od dijabetesa, stanje nakon transplantacije organa, kemoterapije, inficirani HIV-om i ostali.

Simptomi mikoplazme

Najčešće su infekcije mikoplazmama asimptomatske. Međutim, s vremenom može doći do pojave simptoma koji mogu biti nalik simptomima ostalih SPB, (uključujući i klamidiju i gonoreju) te se s njima mogu lako zamijeniti. Simptomi mikoplazme kod žena: vaginalni svrbež, peckanje prilikom mokrenja , bol za vrijeme spolnog odnosa. Simptomi mikoplazme kod muškaraca: sekreti iz uretre (penisa), peckanje pri mokrenju , bol i otoci zglobova (artritis)

Raširenost mikoplazme

Smatra se da je Mycoplasmom hominis inficirano i do 50% seksualno aktivnih osoba.

Dijagnostika mikplazme

U dijagnostici mikoplazmatskih infekcija najčešće se koriste sljedeće tri metode: kultura stanica, PCR, bojenje DNK. Preporuča se kombinacija ovih metoda kako bi se utvrdilo je li uzorak čist ili sadrži mikoplazmu, s obzirom da se određene vrste mikoplazme ne mogu uzgajati u epruveti (npr. Mycoplasma genitalium), a mogu biti detektirane uz pomoć bojenja DNK i PCR metode.

Što mikoplazma znači za moje zdravlje?

Od komplikacija treba spomenuti upalnu bolest zdjelice koja nastaje širenjem infekcije na gornji dio genitalnog trakta u žena – maternicu, jajovode i jajnike. Očituje se bolovima i napetošću u donjem dijelu trbuha i leđima te pojačanim vaginalnim sekretom. Mogu se javiti i mučnina, povraćanje te povišena temperatura. Česta posljedica upalne bolesti zdjelice su neplodnost, izvanmaterična trudnoća i ponavljajući spontani pobačaji. Mikoplazma se također povezuje s bakterijskom vaginozom.

Liječenje mikoplazme

Lijekovi izbora za mikoplazmatsku infekciju su tetraciklini i makrolidi. Preporuča se liječiti oba partnera istovremeno. Za vrijeme terapije preporuča se apstinencija kako ne bi došlo do reinfekcije.

Prevencija mikoplazme

Za spolno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način izbjegavanja ove SPB. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos (s kondomom).

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE