SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Sifilis

Što je sifilis?

Sifilis je sistemska bolest uzrokovana bakterijom Treponema pallidum. Ima 3 klinička stadija i dugogodišnju latenciju. Na penisu, u ustima ili anusu (čmaru) 1-12 tjedana (najčešće 3 tjedna) nakon nezaštićenog spolnog odnosa sa zaraženom osobom pojavljuje se bezbolna ranica (1. stadij). Ako se ne liječi, ranica nestane, ali bakterija ostaje u tijelu i uzrokuje opće simptome i oštećenja unutrašnjih organa i mozga (2. i 3. stadij)

Kako se sifilis prenosi?

Sifilis se može podijeliti na venerični - prenosi se spolnim putem no može se prenijeti i s majke na dijete kroz posteljicu te kontaktom odraslih osoba s djecom koja imaju kongenitalni sifilis i na nevenerični endemski - akutna bolest ograničenih geografskih područja koja se prenosi kontaktom među ljudima ili preko kontaminiranih predmeta.

Simptomi sifilisa

Sifilis može uzrokovati mnoštvo simptoma ili, pak s druge strane, niti jedan. U ranim fazama bolesti simptome možeš lako previdjeti. Sifilis može napredovati znatno brže kod osoba koje imaju HIV te može uzrokovati nešto drugačije simptome. Oko tri tjedna nakon zaražavanja na mjestu ulaska bakterija (treponeme) u tkivo razvija se kvržica koja za dan do dva prelazi u ranicu čije se dno počinje raspadati, a rubovi postaju sve tvrđi te se to naziva tvrdi čankir. Dno je glatko i sjajno, rubovi malo uzdignuti. Ta promjena je bezbolna, traje oko mjesec dana i spontano nestaje. Najčešće se nalazi na vanjskom spolovilu. Uvijek je prisutno povećanje limfnih čvorova. Sekundarni sifilis može uzrokovati osip, povećanje svih limfnih čvorova, vrućicu, bol u mišićima, glavobolju, zujanje u ušima, a u rijeđim slučajevima i meningitis. Tamno smeđe ranice, veličine kovanice lipe, mogu se pojaviti na rukama i nogama. Osip i ranice su visoko infektivne! Ova faza sifilisa se obično razvije unutar 6 mjeseci od zaraze. Tercijalni sifilis se razvije u 10 godina od zaraze, a može uzrokovati oštećenja na skoro svim unutarnjim organima i mozgu čovjeka. Ukoliko se ne liječi, sifilis može uzrokovati smrt.

Raširenost sifilisa

Nekada je bio vrlo čest i bez mogućnosti liječenja, a danas je kod nas rijedak. Rezultat je to efikasnog liječenja i protuepidemijskih mjera koje se i danas redovito provode.

Dijagnostika sifilisa

Dijagnoza se postavlja na temelju specijalističkog pregleda i krvnih testova na sifilis. Tijelu je potrebno u prosjeku 3 mjeseca da razvije protutijela na bakteriju koja uzrokuje sifilis pa test napravljen u tom periodu od prva 3 mjeseca ne mora pokazati ispravan rezultat. Dijagnoza se postavlja na temelju specijalističkog pregleda i krvnih testova na sifilis. Tijelu treba u prosjeku 3 mjeseca da razvije antitijela na bakteriju koja uzrokuje sifilis, pa test napravljen u tom periodu od prva 3 mjeseca od infekcije ne mora pokazati ispravan rezultat. Postoje neki dokazi da test na sifilis nije toliko pouzdan kod osoba koje imaju HIV. Ukoliko se sumnja da je bolešću zahvaćen mozak, lumbalnom punkcijom može se obaviti pretrage koje će dati podatke o stupnju bolesti.

Što sifilis znači za moje zdravlje?

Ako se sifilis ne liječi, mogu nastati oštećenja na krvnim žilama i mozgu što može dovesti i do smrti. Sifilis je teže liječiti kod osoba koje imaju HIV, a od posebne je važnosti da se bolest počne liječiti što prije. Osim što izaziva tjelesnu invalidnost, sifilis izaziva i teške duševne posljedice s polaganim ali potpunim raspadom ličnosti. Zaražena majka tijekom trudnoće može zaraziti dijete koje može spontano pobaciti, roditi mrtvo ili teško bolesno. 

Liječenje sifilisa

Sifilis se obično liječi penicilinskim injekcijama. Osobe koje su alergične na penicilin uzimaju druge antibiotike. HIV osobe dobivaju veće doze lijeka i terapija traje duže. Da bi sifilis u potpunosti bio izliječen obavezno uzmi sve doze koje ti je liječnik prepisao! Radi izbjegavanja zaražavanja drugih osoba ili vlastite re-infekciju, važno je suzdržavanje od spolnih odnosa sve dok traje liječenje i dok liječnik nije potvrdio da je sifilis izliječen. Krvne testove na sifilis ponovi u intervalima od 1,2,3,6,12 i 24 mjeseca kako bi se potvrdilo da je sifilis izliječen. Liječiti se moraju oba partnera, a do potpunog izlječenja suzdržavaj se od spolnog odnosa ili pri svakom spolnom odnosu upotrijebi kondom. 

Prevencija sifilisa

Upotreba kondoma za sve oblike spolnih odnosa najbolja je zaštita od prijenosa bakterije sifilisa. Ovakva zaštita nije dovoljna, jer promjene koje uzrokuje sifilis mogu se pojavljivati i na koži i sluznicama drugih djelova tijela. Spolno aktivnim osobama preporučaju se redoviti liječnički/specijalistički pregledi gdje se mogu testirati na sifilis i druge SPB.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE