SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Stidne uši

Što je stidna ušljivost?

Stidna ušljivost (pedikuloza) bolest je uzrokovana parazitom Pthirius pubis (stidna uš), koji napada ljudske pubične dlake. Osim genitalnog područja, može zahvatiti i ostala područja prekrivena dlakom. Stidna uš je mali insekt veličine vrška pribadače. Uš ne može skakati i hrani se isključivo krvi. Ljudi su jedini poznati domaćini ovog parazita. Odrasli su češće pogođeni od djece.

Kako se stidna ušljivost prenosi?

Najčešći put prijenosa je spolni put, odnosno kontakt s intimnim područjem zaražene osobe. Rjeđe se može se prenijeti putem ručnika, odjeće i posteljine. Kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti, uš može preživjeti vrlo kratko vrijeme izvan ljudskog tijela (1 do 2 dana). 

Simptomi stidne ušljivosti

Simptomi su jak svrbež u području spolovila. Može biti zahvaćeno i područje oko čmara i pupka, a rjeđe i neki drugi dijelovi tijela. Glavni simptom pubične pedikuloze je svrbež u području pubičnih dlaka, koji nastaje kao posljedica preosjetljivosti na slinu uzročnika. Postaje intenzivniji tokom dva ili više tjedana od infekcije i češće se javlja noću. Rjeđe se mogu javiti karakteristične sivo- plave mrlje na zahvaćenom području kao posljedica ugriza. Pojedinac koji ima stidne uši na stidnim dlakama može vidjeti malene plazeće sivo-bijele insekte. Mogu se vidjeti i male ovalne žute ili bijele grudice koje vise s ruba stidnih dlaka (jajašca).

Raširenost stidne ušljivosti

Procjenjuje se da je ovom bolešću pogođeno oko 2% svjetske populacije. Smatra se da je incidencija ušljivosti u padu kao posljedica sve češćeg uklanjanja dlaka sa  intimnih dijelova tijela.

Dijagnostika stidne ušljivosti

Dijagnoza se postavlja pažljivim pregledom dlaka pubičnog područja i traganjem za gnjidama, nimfom ili odraslom uši. Zahvaćene dlake mogu se odstraniti škarama i pregledati detaljno pod svjetlosnim mikroskopom. Preporučuje se pregledati i sve ukućane zaražene osobe zbog mogućeg prijenosa putem ručnika ili drugih zajedničkih predmeta. Zaražena osoba  bi se trebala testirati i na ostale SPB.

Što stidna ušljivost znači za moje zdravlje?

U većini slučajeva, ušljivost ne predstavlja posebnu opasnost. No neliječena bolest dovodi do alergijskih reakcija i oštećenja na koži što slabi zaštitnu funkciju tijela te je lakše zaraziti se i ostalim SPB. Stoga se, u pravilu, pacijenti testiraju i na ostale SPB.

Liječenje stidne ušljivosti

Liječenje je lokalno, primjenjuju se preparati permetrina ili šamponi koji sadrže permetrin ili lindan. Trudnice trebaju izbjegavati šampone koji sadrže lindan.

Prevencija stidne ušljivosti

Obavezno treba pregledati i po potrebi liječiti partnera, jer je spolni prijenos unatoč korištenju kondoma vrlo vjerojatan, budući da kondom ne prekriva cijelo genitalno područje na kojem se mogu nalaziti stidne uši. Osim liječenja, preporučuje se iskuhavanje te sušenje ručnika, odjeće i posteljine na visokim temperaturama. Suzdržavanje od spolnih odnosa bilo bi poželjno do 24h nakon liječenja.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE