SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Svrab

Što je svrab?

Svrab (šuga) uzrokovan je parazitom Sarcoptes scabiei, okruglim člankonošcem prilagođenim parazitskom načinu života na koži čovjeka (živi u izrovanim tunelima u rožnatom sloju).  Jedini rezervoar je čovjek. Od svraba obolijevaju svi, neovisno o dobi, spolu i socijalnom statusu. S obzirom na brzo širenje, bolest se često javlja u obliku obiteljskih epidemija ili među osobama u uvjetima kolektivnog smještaja. 

Kako se svrab prenosi?

Svrab se lako prenosi s čovjeka na čovjeka tjelesnim dodirom; vjerojatno također dolazi do prijenosa životinjama i posrednicima. Primarni čimbenik rizika je prenapučenost (kao u školama, pribježištima, vojnim nastambama i nekim kućanstvima); nema jasne povezanosti s lošom higijenom. Svrab se prenosi s jednog na drugog čovjeka: direktnim dodirom kože na kožu, spolnim odnosom, rubljem,  kupanjem u bazenima. Bolest se češće javlja u hladnijem dijelu godine. Redovito održavanje osobne higijene ne sprječava zarazu ako je ostvaren kontakt sa zaraženom osobom. Lako se prenosi izravnim fizičkim kontaktom, spolnim odnosom ili korištenjem odjevnih predmeta, posteljina i ručnika zaražene osobe. Ipak, da bi došlo do prijenosa infekcije kontakt mora biti dugotrajan, pa se tako rukovanjem ili zagrljajem ona neće prenijeti.

Simptomi svraba

Primarni simptom je jak svrbež, klasično jači tijekom noći, premda ta osobina nije specifična za svrab. i pojava crvenog osipa na mjestima koja se grebu. Prosječna inkubacija svraba je 2 do 6 tjedana, maksimalno 8 tjedana. Važno je znati da je za to vrijeme osoba predstavlja izvor infekcije za okolinu. Može se manifestirati kao klasični ili hiperkeratotički (norveški) svrab. Klasični oblik javlja se u većine oboljelih, dok je norveški oblik vrlo rijedak, uglavnom u nemoćnih, kronično bolesnih, slabije otpornih starijih i imunodeficijentnih osoba.

Raširenost svraba

Svrab se kao uzročnik neugodnog svrbeža i crvenkastih promjena na koži svake godine javlja kod otprilike 300 milijuna ljudi diljem svijeta.

Dijagnostika svraba

Dijagnoza se postavlja na temelju prisutnih kliničkih smetnji, a potvrđuje dokazom uzročnika u kožnoj strugotini svježih sumnjivih promjena. Negativan nalaz ne isključuje svrab, jer je u zaražene osobe obično prisutan mali broj parazita.

Što svrab znači za moje zdravlje?

Norveški oblik vrlo je rijedak, uglavnom u nemoćnih, kronično bolesnih, slabije otpornih starijih i imunodeficijentnih osoba. Djelomična opasnost od krustoznog skabijesa je da se te lezije mogu sekundarno inficirati kao npr. sa bakterijom Stafilokoka. 

Liječenje svraba

U liječenju se primjenjuju različita antiskabicidna sredstva. Potrebno je strogo pridržavanje uputa liječnika. Simptomima i promjenama za povlačenje treba do 3 tjedna, usprkos uništenju parazita, zbog čega je neuspješno liječenje teško prepoznati. Liječenim osobama treba naglasiti da svrbež može potrajati i do 2 tjedna nakon uspješno primijenjene terapije. Ukoliko svrbež potraje dulje od 2-4 tjedna od završenog liječenja ili se pojave nove kožne promjene, treba se obratiti liječniku. Kod norveškog oblika svraba, bolesnici bi trebali biti izolirani.

Prevencija svraba

U sprječavanju ponovne zaraze nužno je da se svi članovi obitelji i spolni partneri istodobno liječe. Važno je dan nakon početka terapije oprati u vrućoj vodi svu odjeću, posteljinu i ručnike koji su bili u uporabi posljednjih nekoliko dana te postupak ponoviti nakon tjedan dana. Predmete koji se ne mogu prati trebalo bi odnijeti na kemijsko čišćenje ili iz zatvoriti u plastične vrećice na tjedan dana. Tepihe i presvučeni namještaj savjetuje se usisati, a vrećice iz usisavača odmah odbaciti. Također, u sprječavanju ponovne zaraze nužno je da se svi članovi obitelji i spolni partneri (čak i ako nemaju nikakvih simptoma infekcije) istodobno liječe. Kućni ljubimci ne zahtijevaju liječenje.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE