SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Trihomonijaza

Što je trihomonijaza?

Uzročnik ove bolesti urogenitalnog trakta je praživotinja (bičaš) Trichomonas vaginalis. Organi zahvaćeni infekcijom kod muškaraca su upala mokraćne cijevi, a kod djevojaka upala rodnice i stidnice. U velikoj većini slučajeva prenosi se spolnim kontaktom. Žene se smatraju rezervoarom infekcije, a muškarci faktorom širenja. 

Kako se trihomonijaza prenosi?

Prijenos spolnim putem je neosporan, a infekcija se najčešće javlja u dobi između 16 - 35 godina, kada je i najintenzivnija seksualna aktivnost. Kako je trihomonas otporan u vanjskoj sredini, na mokroj spužvi može preživjeti nekoliko sati, a u urinu više od 24 sata, i premda se radi o SPB, moguć je nastanak infekcije i bez seksualnog kontakta. Opisan je prijenos preko kade za kupanje, mokrih zajedničkih ručnika, zajedničkog toaleta i sl. Također je moguć prijenos infekcije s inficirane majke na dijete za vrijeme njege djeteta.  Od nespolnih načina prenošenja treba izdvojiti i kontaminirane sanitarne čvorove i kontaminirane instrumente koji se koriste pri ginekološkom pregledu.

Simptomi trihomonijaze

Od znakova bolesti (simptoma) javljaju se pjenasti žućkasti iscjedak, neugodan miris iz rodnice, te peckanje i svrbež u području spolovila, a simptome češće imaju žene. Vrlo se često na osnovnu bolest nadoveže i gljivična i bakterijska flora, što dodatno pojačava upalu. Sluznica stidnice je otečena i crvena, uz svrbež te bol u zdjelici. Moguće je i krvarenje nakon spolnog odnosa. Kod žena je ovo stanje vrlo neugodno. Nakon dužeg perioda, bolest prelazi u kroničnu fazu. Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi sa blažim simptomima, najčešće uz slabiji iscjedak i peckanje pri mokrenju ili dolazi do upale glansa penisa, ali bolest često ostaje neprepoznata. 

Raširenost trihomonijaze

Poslije virusa i klamidije, Trichomonas vaginalis treći je po učestalosti vaginitisa (oko 25% svih vaginitisa) i vrlo je čest razlog posjeta ginekologu.

Dijagnostika trihomonijaze

Dijagnoza se postavlja anamnezom, ginekološkim pregledom i analizom vaginalnog iscjetka. Dijagnoza se postavlja temeljem ginekološkog pregleda, određivanja vaginalnog pH i mikroskopskog pregleda nativnog preparata vaginalnog iscjetka. Prisutnost ovog parazita teže je ustanoviti kod muškaraca nego kod žena.

Što trihomonijaza znači za moje zdravlje?

Neliječena trihomonijaza nosi povećan rizik od ostalih SPB, upalne bolesti zdjelice i posljedične neplodnosti te postoperativne infekcije.

Liječenje trihomonijaze

Liječi se metronidazolom. Potrebno je da se oba partnera istodobno liječe. Liječe se i asimptomatske žene i muškarci. Kod 90% pacijentica nastupa brzo izlječenje, u nekih 10% javljaju se recidivi. Obzirom da nije poznata rezistencija trihomonasa prema ovoj medikamentoznoj terapiji, radi se uvijek o reinfekcijama, zbog čega se terapija ponavlja kod oba partnera. Uz medikamentoznu terapiju, nužno je obratiti pozornost i na prehranu, gdje se preporučuje povećati unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil, AB kultura).

Prevencija trihomonijaze

Sve što narušava pH ili vaginalnu bakterijsku ravnotežu može potpomoći nastanku infekcije. Važno je prakticirati i zaštićeni spolni odnos (s kondomom) i voditi računa o higijeni.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE