SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Spolno prenosive bolesti (SPB)
HOME

Ureaplazma

Što je ureaplazma?

Ureaplasma urealyticum je spolno prenosiva parazitska bakterija. Odlikuje se velikom antigenskom raznolikošću uz mnoštvo serotipova, što uspostavljanje trajnog imuniteta čini praktično nemogućim. Zbog toga su ponovljene infekcije vrlo česta pojava. Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta, i sasvim je ovisno o seksualnoj aktivnosti. 

Kako se prenosi ureaplazma?

Budući da se radi pretežno o SPB, veći rizik imaju mlađe žene i muškarci, koji učestalo mijenjaju partnere i ne koriste zaštitu tijekom odnosa (kondom). Ove bakterije mogu se naći na vlažnim površinama (osobito ručnicima), u bazenima, saunama, salonima za masažu, ali i drugim nečistim predmetima za intimnu uporabu pa se infekcija može steći osim spolnim i kontaktnim putem.

Simptomi ureaplazme

Najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji, dok kod simptomatskih osoba klinička slika varira. Od simptoma treba svakako spomenuti neplodnost, veću učestalost spontanih pobačaja, zdjeličnu bol, predmenstrualne simptome kao što je spotting (oskudno krvarenje između menstruacija), simptome infekcije genitalnog trakta kao svrbež, peckanje, iscjedak. Od općih simptoma mogu se naći kronična upala grla, bubrežni kamenci, crvene oči i osjetljivost na svjetlo, glavobolje, artritis, astma, bol u trbuhu, krvava stolica, proljev. Infekcija ureaplazmom također može uzrokovati nespecifični uretritis u oba spola. Nespecifični uretritis češće nalazimo u muškaraca, rijetko je simptomatski. Može se očitovati bjelkastim iscjetkom oko tri tjedna nakon infekcije, a mogu se javiti i svrbež i peckanje prilikom mokrenja.

Raširenost ureaplazme

Sve se češće dijagnosticiraju kao uzročnici urogenitalnih infekcija u oba spola, ali i sistemskih bolesti osobito u trudnica, rodilja, djece i imunološki oslabljenih osoba. Smatra se da Ureaplasma urealyticum češće izaziva probleme u muškoj populaciji, za razliku od srodne Mycoplasme hominis koja je češće patogena za žene. Postojanje infekcije urogenitalnog sustava kod inače zdravih osoba oba spola, nalazi se kod čak 75%  spolno aktivnih osoba.

Dijagnostika ureaplazme

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića rodnice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitijela (serološka dijagnostika). Manje osjetljiva metoda kultivacije pomoću specijalnih podloga traje 1-2 tjedna, dok molekularna dijagnostika (PCR) koja se odlikuje većom osjetljivošću i brzinom, daje rezultate već  za 2-4 dana.

Što ureaplazma znači za moje zdravlje?

Osim urogenitalnih bolesti koje uzrokuju, među kojima su česte tzv. nespecifične  upale mokraćne cijevi u muškaraca, te upale vrata maternice i upalne bolesti male zdjelice u žena, sve je evidentnija njihova povezanost s nastankom neplodnosti, patoloških trudnoća, upala plodovih ovoja, prijevremenih porođaja i pobačaja, u žena i muškaraca koji imaju problema s neplodnošću, ali može uzrokovati infekcije genitalnog trakta u oba spola. Sve se češće dijagnosticiraju i kao uzročnici sistemskih bolesti u trudnica, rodilja, djece i imunosuprimiranih osoba.

Liječenje ureaplazme

Liječenjem treba obuhvatiti oba partnera, a provodi se antibioticima u cilju sprječavanja komplikacija. Budući da se radi o bakteriji koja nema staničnu stijenku, a većina antibiotika kao primjerice penicilini i cefalosporini djeluju upravo na tu komponentu, navedeni antibiotici nemaju primjenu u liječenju ureaplazmom. Najčešće se od antibiotika koriste tetraciklin, eritromicin i flourokinolon.

Prevencija ureaplazme

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbjegne ovu vrstu spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos (s kondomom) (s kondomom).

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE