SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Kako se zaštititi
HOME

Prevencija - ABC

Spolnost i spolni odnosi najosobniji su i najintimniji dio ljudskog života koji, unatoč tome što uključuje mnoga zadovoljstva i ugode, nosi i određene rizike koji mogu imati neposredne, dugoročne i neželjene posljedice za zdravlje, posebice kod ranih spolnih odnosa u mladenačkoj dobi.

Te neželjene posljedice su prvenstveno spolno prenosive bolesti/infekcije (SPB/SPI) i neplanirana (maloljetnička) trudnoća, stoga je važno da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti ima kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život. U tome pomaže znanje tzv. ABC strategije o mogućnostima zaštite i odgovornom spolnom ponašanju koja uključuje: 

Što je još važno i što još možeš učiniti?

 

Cijepljenje

Liječnički pregledi

Redoviti preventivni liječnički pregledi, te liječnički pregledi u slučaju sumnje ili pojave simptoma SPB radi što ranijeg otkrivanja i liječenja infekcije - žene ginekološki pregled, testiranje papa test / muškarci – dermatovenerolog, urolog, pregled i testiranje na SPB.

Higijena

Redovitim i pravilnim održavanjem higijene održava se zdravlje kože i sluznice koji su prva barijera ulasku mikroorganizama u tijelo.

Znanje

Edukacija o odgovornom spolnom ponašanju, rizicima i načinima zaštite temelj je očuvanja zdravlja.

Drugi čimbenici

Ne pušiti, ne piti alkohol i izbjegavati druge rizične čimbenike za razvoj raka i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

 

Savjeti za sigurniji spolni odnos

Oni koji se nisu odlučili na apstinenciju (koja se može prakticirati povremeno, u određenim razdobljima života), a dovoljno su zreli (psihički i fizički) i žele se upustiti u spolni odnos, trebaju znati pravila „sigurnijeg seksa” koja značajno smanjuju rizik od zaraze HIV-om i ostalim SPB. 

Prije bilo koje spolne aktivnosti:

Savjeti za sigurniji spolni odnos:

 

1. KORISTI ZAŠTITU (kondom, prezervativ, gumica) kako bi spriječio/la međusobni kontakt sluznica i kontakt sluznica s tjelesnim tekućinama (krv, ejakulat, preejakulat,vaginalna tekućina). Kondomi su najbolja zaštita u sprečavanju SPB ako se koriste dosljedno (pri svakom spolnom odnosu) i pravilno.  Kondomi ne mogu spriječiti prijenos bolesti koje uzrokuju promjene na koži koju kondom ne prekriva, kao što je HPV infekcija, ali i u tom slučaju značajno smanjuju vjerojatnost prijenosa. Ujedno pružaju i zaštitu od neplanirane trudnoće. Pravilno korištenje podrazumijeva korištenje od samog početka i za cijelo vrijeme trajanja spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog), dakle da uopće ne dolazi do međusobnog kontakta s izlučevinama i sluznicama partnera. U slučaju puknuća kondoma tijekom spolnog odnosa postupi kao da nisi koristio/la zaštitu i posavjetuj se s liječnikom. Kondom neće smanjiti doživljaj spolnog odnosa, ali neplanirana trudnoća ili SPB hoće!

2. LUBRIKANTI (OVLAŽIVAČI) mogu smanjiti mogućnost pucanja kondoma, što se može dogoditi kod odnosa „na suho”, posebice kod analnog odnosa. U slučaju korištenja kondoma u kombinaciji s dodatnim lubrikantom (sam kondom već sadrži lubrikant), treba koristiti onaj koji je odgovarajući - na vodenoj ili silikonskoj bazi, jer oni na bazi ulja (vazelin, razna ulja, ili kreme) mogu ošteti kondom.

3. ZAŠTITA JE POTREBNA I KOD ORALNOG SPOLNOG ODNOSA. Oralni seksualni odnos nije safe sex! Oralni spolni odnos (stimulacija spolnih organa ustima i jezikom) također nosi određeni rizik od zaraze HIV-om ili drugom SPB, posebno ako tjelesne tekućine (ejakulat, vaginalni sekret, krv) dospiju u usta. Rizik je također veći ako u ustima postoje oštećenja sluznice (rane, afte, krvarenje). Zaštita za oralni spolni odnos je kondom ili folija od lateksa ili poliuretana (mekana plastika) veličine oko 15cmx15cm kod oralnog odnosa kada muškarac pruža oralnu stimulaciju ženi. Tom folijom se može prekriti anus (čmar) ili ženski spolni organi tijekom oralnog spolnog odnosa (postoje komercijalne folije koje je kod nas dosta teško nabaviti, ali može se improvizirati s folijom za zamatanje u kućanstvu). Kondom ili folija služe kao tanka barijera koja će spriječiti kontakt sluznica i razmjenu tjelesnih tekućina, te time i prijenos uzročnika SPB sa zaražene osobe na zdravu, a istovremeno održati osjećaj kontakta.

4. ŠTO U SLUČAJU RIZIČNOG SPOLNOG ODNOSA ILI POJAVE SIMPTOMA SPB? U slučaju rizičnog spolnog odnosa i/ili pojave simptoma, što prije otiđi po savjet liječniku. Rano otkrivanje bolesti (infekcije) omogućava uspješnije liječenje. U slučaju dijagnoze neke spolno prenosive bolesti, liječenje je nužno za oba partnera istovremeno kako se zaraza ne bi prenosila s jednog na drugog partnera (ping pong efekt).

Pravilno korištenje kondoma

Za one koji su spolno aktivni, pravilna i redovita upotreba kondoma pri spolnom odnosu značajno smanjuje mogućnost zaraze HIV-om i drugim uzročnicima SPB. Ujedno istovremeno štiti i od neplanirane trudnoće. 

Slika

 

CDC: ispravan način korištenja muških kondoma

 

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE