SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Pomoć
HOME

Uvodne informacije

Savjetovanje će ti pomoći da pronađeš najprikladnije načine zaštite i smanjenja rizika od zaraze HIV-om i drugim SPB. Liječnički pregled i testiranje omogućuje rano otkrivanje infekcije i liječenje. Ranije liječenje je uspješnije, te sprečava nehotično širenje infekcije na druge.

SPB često imaju oskudne simptome ili ih nemaju. Stoga su redovni preventivni liječnički pregledi važni. Ukoliko postoji sumnja na SPB ili primijetiš neki od simptoma, to upućuje da trebaš otići liječniku. Nemoj pokušavati sam/a postaviti dijagnozu i sam/a se liječiti, jer to može biti neuspješno i opasno. 

Obrati se stručnjaku:

U centrima za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV (savjetovalištima za HIV i ostale SPB) može se besplatno i anonimno testirati na HIV, a u nekim centrima i na hepatitis B i C, te sifilis. Samom testiranju prethodi kratko povjerljivo individualno savjetovanje tijekom kojeg ćeš dobiti informacije o HIV-u, drugim SPB, postojećim rizicima i načinima zaštite itd. Sve što te dodatno zanima, moći ćeš pitati savjetnika/icu. Usluge su besplatne. Nije potrebna prethodna najava, uputnica liječnika niti zdravstvena iskaznica. U slučaju potrebe, dobit ćeš pomoć pri upućivanju i povezivanju sa sustavom liječenja i skrbi.

U centrima/savjetovalištima za reproduktivno zdravlje pri službama školske i adolescentne medicine u zavodima za javno zdravstvo, učenici i redovni studenti mogu dobiti savjet o spolno prenosivim bolestima, uključujući informacije o pretragama na SPB, obaviti indicirane pretrage za otkrivanje SPB, pomoć i podršku u rješavanju problema vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje, te u prevenciji rizičnih spolnih ponašanja i očuvanju reproduktivnog zdravlja..

Točnost navedenih podataka ovisi o svakom pojedinom centru, klinici, poliklinici i zavodu, te se ograđujemo ukoliko je došlo do neke promjene. Prijavite promjenu podataka.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE