SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Edukativni članci
HOME

Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV

HIV SAVJETOVALIŠŠTA

Koje usluge pružžaju?

 

Kome su namijenjena savjetovališšta?

Svim osobama koje su bile u situaciji u kojoj su se mogle zaraziti virusom HIV-a (spolni odnosi bez zašštite – kondoma, uporaba tuđe igle za intravensko ubrizgavanje droga…) ili koje trebaju savjet u vezi HIV/AIDS-a ili drugih spolno i krvlju prenosivih infekcija.

 

Tko su djelatnici?

U savjetovališštima radi stručno medicinsko osoblje educirano za rad u savjetovališštu (tim liječnik, sanitarni inžinjer ili laboratorijski tehničar ili medicinska sestra)

 

Koja su osnovna načela rada?

 

Sve usluge Centara su BESPLATNE za korisnike (nije potrebna uputnica niti plaćanje)

 

Kako se provodi savjetovanje i testiranje?

Savjetovanje je povjerljiv razgovor sa savjetnikom u kojem ćete saznati o rizicima, dobiti savjet o zašštiti; moći postavljati pitanja, podijeliti svoje probleme i zabrinutosti. Testiranje na HIV provodi se testom kojim se testira prisutnost protutijela na HIV i virusnog proteina u uzorku krvi. U ranoj fazi zaraze HIV-om jošš nema protutijela, pa ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti HIV-om, potrebno je ponoviti test za 3 mjeseca od trenutka mogućeg zaražžavanja. Rezultati su gotovi tjedan dana od dana vađenja krvi i priopćavaju se osobno kod savjetnika u radno vrijeme savjetovališšta. Prije i poslije testiranja provodi se savjetovanje.

 

Zaššto je važno testiranje?

Svaka osoba koja je imala rizičan (nezaštićen) spolni odnos mogla se zaraziti HIV-om ili nekom drugom spolno prenosivom bolesti (infekcijom), ako je njezin partner/ica bio zaražen. Je li netko HIV pozitivan ili nije možže se otkriti samo testiranjem. Testiranje omogućava rano otkrivanje HIV infekcije i pravovremeno liječenje kojim se sprečava ili smanjuje razvoj komplikacija bolesti i zaražženoj osobi poboljššava žživotna prognoza. Ujedno se sprečava prijenos infekcije na druge ljude.

 

TESTIRAJTE SE…

…ako niste koristili zašštitu (kondom) prilikom spolnog odnosa s nepoznatom ili s osobom rizičnog ponaššanja

…ako ste ikada intravenski uzimali droge

…ako ste imali ili sumnjate da imate neku spolno prenosivu bolest

…ako ste se tetovirali ili stavljali piercing, bili na akupunkturi u neadekvatnim (nesterilnim) uvjetima

…ako žželite zašštititi vaššeg sadašnjeg ili budućeg spolnog partnera/partnericu od mogućih posljedica Vašše proššlosti

 

SAVJETOVANJE I TESTIRANJE ĆE VAM POMOĆI…

…da se oslobodite strahova vezanih uz rizike kojima ste možžda bili izložženi u prošlošti

…da nehotično ne prošširite infekciju na druge

…kako biste dijete zašštitili od moguće infekcije u slučaju trudnoće

…da se šranije i uspješšnije možžete liječiti u slučaju pozitivnog nalaza

 

Popis centara za HIV savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovališta):

Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovališšta) u Hrvatskoj osnivala su se od 2003-2006. godine, u zavodima za javno zdravstvo, Klinici za infektivne bolesti “Dr.F.Mihaljević”, te u zatvorskoj bolnici. Savjetovališšte u HZJZ u Zagrebu djeluje od prosinca 2004. godine.

Centri su u Hrvatskoj uspostavljeni programom “Poboljšanje dostupnosti službe za dobrovoljno testiranje i savjetovanje i testiranje”u okviru projekta Ministarstva zdravlja „Unapređivanje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj“, uz financijsku potporu Globalnog fonda za prevenciju AIDS-a, TB i malarije (GFATM). Za vrijeme trajanja projekta (2003-2006) u Hrvatskoj je otvoreno 10 centara koji su integrirani u postojeći zdravstveni sustav, čime je poboljšana dostupnost HIV savjetovanju i testiranju. U županijskim zavodima za javno zdravstvo otvoreno je 7 centara, 1 u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 1 u Klinici za infektivne bolesti “Dr. F. Mihaljević” i 1 u zatvorskom sustavu. Rad centara dio je aktivnosti Nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a. Centri su nakon završšetka GFATM projekta djelovali u okviru posebnog preventivnog programa Ministarstvo zdravlja “Rad centara za anonimno, dobrovoljno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV”, a od polovine 2014. djeluju u okviru redovne javnozdravstvene djelatnosti.

 

Članak je preuzet sa sljedećeg linka.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE