SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Edukativni članci
HOME

HPV infekcija i prevencija raka vrata maternice

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak vrata maternice kod žena u svijetu je među svim dijagnosticiranim slučajevima raka kod žena po učestalosti oboljevanja na 4. mjestu (GLOBOCAN 2012).

Oko 500.000 žena oboli od tog raka (80% u zemljama u razvoju) godišnje, a više od polovine, 270.000, oboljelih žena umire od karcinom vrata maternice. Prema podacima Registra za rak (HZJZ), u Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu po učestalosti oboljevanja i smrtnosti od svih slučajeva karcinoma među ženama, a godišnje oboljeva oko 350, i umre oko 100 žena od karcinoma vrata maternice.

U siječnju 25-31.1.2015. se obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (cerviksa), a Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u Hrvatskoj se obilježava treće subote u mjesecu siječnju. Cilj je povećanje informiranosti i svijesti o značenju sprečavanja, ranog otkrivanja i liječenja raka vrata maternice i podršci oboljelima te zaštite od spolno prenosivih infekcija i njihovih dugoročnih posljedica kao zloćudnih tumora spolnih organa.

Rak vrata maternice javlja se kad se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolirano rasti. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako su dostupni i vidljivi jednostavnim pregledom i testom (PAPA test, tekućinska citilogija), te se mogu uspješno i lako izliječiti.

Rizični čimbenici

Najviše novootkrivenih karcinoma vrata maternice je u dobi od 35 do 54 godine, ali može se javiti i u mlađih žena. Humani papiloma virus (HPV) je nužan rizični čimbenik za razvoj raka vrata maternice (cerviksa), a to je najčešća spolno prenosiva infekcija među spolno aktivnim osobama, posebice mladima.

Postoji više od 100 HPV tipova, 30-ak uzrokuje infekcije genitalnih organa. HPV dovodi do premalignih promjena cerviksa (CIN1,2,3), raka cerviksa i anogenitalnih bradavica ili kondiloma (osim toga, poznato je da uzrokuje rak usne šupljine i grla, rak stidnice, rodnice, penisa, anusa, rekurentnu papilomatozu grla, te možda još neke zloćudne bolesti).

Premaligne promjene uzrokovane su brojnim tipovima HPV-a uključujući tzv. visokorizične i niskorizične, a rak cerviksa uzrokovan je visokorizičnim tipovima HPV-a (najčešće 16 i 18).

Prevencija HPV infekcije i raka vrata maternice

Najdjelotvornije mjere u sprečavanju HPV infekcije i njenih dugoročnih posljedica kao zloćudnih tumora spolnih organa su informiranost, znanje o rizicima i zaštiti, odgovorno spolno ponašanje (što znači odgađanje spolnih odnosa jer rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje, korištenje zaštite od spolno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće, izbjegavanje čestog mijenjanja i velikog broja spolnih partnera, ne korištenje alkohola i droga) te odlasci na redovite preventivne liječničke preglede kod ginekologa (za žene) ili dermatovenerologa ili urologa (za muškarce).

U prosincu 2012. godine u Hrvatskoj je započeo s provođenjem Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kako treći preventivni program na nacionalnoj razini, namijenjen svim ženama u dobi od 25 do 64 godina, a kao metoda probira koristi se Papa test svake tri godine.

Kada govorimo o zaštiti kondomom, valja podsjetiti, da iako je kondom vrlo dobro sredstvo za zaštitu od spolno prenosivih infekcija, od HPV-infekcije ne štiti u potpunosti, jer HPV se može nalaziti i na područjima kože (prepone, međica…) koja kondom ne prekriva. Ipak, redovita i pravilna upotreba kondoma smanjuje vjerojatnost zaraze HPV-om.

Cjepivo protiv HPV infekcije

Protiv dva najčešća visokorizična tipa HPV-a (16 i 18) i dva najčešća uzročnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji zaštita cijepljenjem. U Hrvatskoj, kao i u Europskoj Uniji, registrirana su dva cjepiva protiv HPV infekcije.

Oba cjepiva su djelotvorna u zaštiti od HPV 16 i 18 koji uzrokuju 70% svih invazivnih rakova cerviksa u Europi te oko 50% premalignih promjena visokog stupnja, koje prethode invazivnom raku cerviksa. Četverovalentno cjepivo štiti i od HPV 6 i 11 koji uzrokuju većinu, oko 90% anogenitalnih bradavica oba spola.

Gdje se obratiti za preventivni pregled,pomoć, savjet, cijepljenje

 

Članak je preuzet sa sljedećeg linka.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE