SPOLNOZDRAVLJE

Spolno zdravlje

Edukativni članci
HOME

Spolnost i mladi

Mlade osobe u sve ranijoj dobi se upuštaju u spolne odnose iako su brojne studije potvrdile kako nedovoljno znaju o načinima djelotvorne zaštite reproduktivnog i spolnog zdravlja.

Spolna edukacija mora započeti prije nego mladi steknu prvo seksualno iskustvo, pri čemu se usvaja navika odgovornog seksualnog ponašanja.

Osnovno pitanje je kako se djelotvorno zaštititi od mogućih posljedica spolnog odnosa, a to su u prvom redu spolno prenosive bolesti i neželjena trudnoća. Postoje brojne kontracepcijske metode kao što su „antibejbi pilula“, prekinuti snošaj, metoda računanja plodnih dana ili spirala.

Sve nabrojene metode s većim ili manjim uspjehom sprječavaju trudnoću, ali ne štite od spolnih bolesti, među kojima je najvažnija HIV/AIDS bolest. Jedino pravilna i redovita uporaba kondoma (prezervativa) štiti od prijenosa uzročnika spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Važno je da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti ima kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život. U tome može pomoći spolna edukacija koja koristi tzv. ABC strategiju (od eng. Abstinence ili suzdržavanje od spolnih odnosa, Be faithful ili biti vjeran, Condom ili kondom).

Trenutak prvog spolnog odnosa za mladu osobu je od ključne važnosti u životu. Osnovni preduvjet je psihička zrelost i spremnost na spolni odnos koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova oba partnera. Do tog trenutka, suzdržavanje od spolnih odnosa je najbolji mogući izbor.

Ukoliko se osoba odluči na spolne odnose, uzajamno vjerna veza između dvije zdrave osobe osnova je zaštite od HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti. Osobe koje nisu spremne na uzajamno vjerne veze, a sklone su češćem mijenjanju spolnih partnera, jedini način da se zaštite od prijenosa uzročnika spolnih bolesti je redovita i ispravna uporaba kondoma. Ako ste vi jedna od tih osoba ili sumnjate u vjernost partnera/ice, jedini način da otklonite sumnju je testiranje na spolne bolesti.

HIV savjetovalište u Dubrovniku i Korčuli omogućuje anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis B i C, te sifilis. Rano otkrivanje zaraženosti HIV-om i započinjanje odgovarajuće terapije pruža oboljeloj osobi veliku šansu za dug život.

Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije

mr. Marija Mašanović, dr. med. spec. javnog zdravstva

 

Članak je preuzet sa sljedećeg linka.

OSTALI ČLANCI KATEGORIJE