SPOLNOZDRAVLJE

Procjenjuje se da je u 2014. godini u svijetu bilo oko 37 milijuna ljudi koji žive s HIV-om, a godišnje se HIV-om zarazi oko 2 milijuna ljudi. U zemljama EU je u toj godini bilo zabilježeno oko 30.000 slučajeva zaraze HIV-om. Hrvatska je zemlja niske učestalosti zaraze HIV-om u općoj populaciji (<0.1%), te se većina od ukupno 1321 zabilježenog slučaja HIV/AIDS-a u razdoblju od 1985. do 2015. godine zarazila spolnim putem. U ukupnom broju slučajeva, spolni odnos između muškaraca je najčešći prijavljeni put prijenosa (62%), a drugi najčešći spolni put prijenosa je između žene i muškarca (27%), dok je udio zaraženih HIV-om putem injektiranja droga 6%. Prijenos sa zaražene majke na dijete čini 1 % svih slučajeva.

Upute i pravila za nagradni kviz: Nagradni kviz trajat će u trenucima kada odlučimo dijeliti nagrade. Pravo sudjelovanja u kvizu imaju svi građani Republike Hrvatske. Na pitanja se odgovara online. Da bi mogao/la osvojiti nagradu, trebaš točno odgovoriti na svih deset postavljenih pitanja.

Na kraju rješavanja kviza, pojavit će se obrazac koji trebate popuniti i ostaviti svoje podatke kako bismo Vas kontaktirali u slučaju da osvojite nagradu (ime, prezime, adresu e-pošte). Prvih nekoliko najbržih sudionika (broj ovisi o mogućnostima nagrađivanja) koji točno odgovore na sva postavljena pitanja, osvojit će jednu od naših nagrada (majica, vezica za mobitel, edukativno-informativni materijal ili drugi promotivni proizvod i sl.). Sudionik može osvojiti samo jednu nagradu. Svi dobitnici bit će obaviješteni o dobivenoj nagradi i načinu preuzimanja nagrade putem e-pošte. U nagradnom kvizu ne mogu sudjelovati djelatnici svih koji su uključeni u podršku, stvaranje i održavanje Kviza znanja, ove mobilne aplikacije i povezanih sustava.

Aplikacija „spolnozdravlje” štiti privatnost sudionika nagradnog kviza u najvećoj mogućoj mjeri i osobni podaci koristit će se samo u svrhu nagradnog kviza.

HIV AIDS

Ispuni ovaj kratak kviz i provjeri koliko znaš o HIV/AIDS-u.

Kviz se sastoji od 10 pitanja s ponuđenim odgovorima. Svako pitanje ima jedan točan odgovor kojeg treba označiti. Nakon što odgovoriš na sva pitanja dobit ćeš rezultat s točnim odgovorima, savjete za zaštitu zdravlja i korisne linkove na kojima možeš pronaći više o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kviz povremeno, ako dijelimo nagrade, osim edukativnog ima i nagradni karakter. Kada kviz nije nagradni, možeš ga rješavati, ali bez mogućnosti nagrađivanja. O pravilima rješavanja nagradnog kviza pročitaj više na Opširnije.

Znanje je ključni korak u zaštiti zdravlja i borbi protiv predrasuda.

OPŠIRNIJE START