SPOLNOZDRAVLJE

Spolnost i spolni odnosi najosobniji su i najintimniji dio ljudskog života koji unatoč tome što uključuje mnoga zadovoljstva i ugode, nosi i određene rizike koji mogu imati neposredne, dugoročne i neželjene posljedice za zdravlje, posebice kod ranih spolnih odnosa u mladenačkoj dobi.

Te neželjene posljedice su prvenstveno spolno prenosive bolesti/infekcije (SPB/SPI) i neplanirana trudnoća, zato je važno da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti ima kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život.

Na taj način može usvajati znanja, ponašanja i životni stil koji je usmjeren zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja i koji omogućava pozitivan pristup prema spolnosti, ostvarivanje zadovoljavajućih i sigurnijih spolnih iskustava i veza ispunjenih ljubavlju i poštivanjem, te željenog roditeljstva, a izbjegavanje mogućih neželjenih posljedica - SPB i neplanirane (maloljetničke) trudnoće.

Stoga, znati kako voditi brigu o zdravlju je važno.

KVIZ ZNANJA

Provjeri koliko znaš o spolnom zdravlju!

Spolnost spada u osnovne ljudske potrebe i važan je dio života. I u tom području potrebno je znanje kako bi odnosi mogli biti sigurniji, a doživljaj potpun. Edukacija je najbolja prevencija.

OPŠIRNIJE